Skip to content

Hujan emas lebih baik dari hujan batu?

October 9, 2010

Setelah berbulan lamanya blog ini dibiarkan bersarang, alhamdulillah akhirnya dapat juga kembali meneruskan cita-cita..

S.I.B.U.K

Perkataan yang sangat canggih, digunakan dalam menggantikan 1000 macam alasan untuk melarikan diri dari sesuatu.

Begitu juga saya, suka menggunakan perkataan ini. In fact, it makes me feel better knowing that everyone who have a career is using it too, so I can also use it without feeling guilty.

But the truth is, I was just lying to myself.

My friend always said,

Semua orang ada 24 jam. Why should we be any different?

 

Hidup bersendiri di tempat orang memang banyak cabaran, walaupun di Kelantan.

Bila di Malaysia, memang mudah nak dapatkan ilmu, tambahan pula di Kelantan ni. Boleh kata tiap-tiap hari boleh dengar ceramah dari surau/masjid berdekatan. Bukan 1, malah ada 2,3 surau di keliling kawasan perumahan. Dekat pula dengan tok guru. Peluang untuk pergi berjumpa/dengar pengisian dia, lebih besar daripada mereka yang berada di Jepun.

But you know what they say,

You’ll never miss the water until it ends.

Kita susah nak hargai apa yang ada di depan mata kita..

Dulu di Jepun, sanggup meredah hutan, menaiki tren berjam-jam semata-mata kerana ingin mendapatkan ilmu, ingin bersama-sama berkongsi keindahan ukhwah Islamiah itu, hingga sanggup pergi ke mana saja waima di hujung Jepun.

Tapi di Malaysia, dengan keadaan dikelilingi peluang yang begitu luas, ternyata masih tidak dapat menarik perhatian saya untuk pergi mencari ilmu yang begitu hampir dengan diri ini.

 

The reason why I came to Kelantan is mostly to restrain myself from the city life because I’m afraid it can give me bad influences. So, as a Japanese Grad, most people would expect me to have a high-income job in KL or something. But, instead I chose the land named “Kota Bharu Bandaraya Islam”.

And yet, I still feel it’s not what I expected.

Kenapa ya?

I guess..dulu di Jepun sukar nak dapatkan peluang untuk mendapatkan ilmu face to face. So, it became a challenge for me to find it elsewhere no matter what. Plus, being in a mostly-atheist-citizen country, I was surrounded by people who doesn’t even believe in religion, makes me feel much more obligated to explain and show them the beauty of Islam.

So, I realized something.

It’s not about where you live.

It’s not about whether you’re a daughter/son of a very well known ‘alim ulama.

It’s not about whether you’re busy or not.

It’s about whether you WANT it or not.

It’s about whether you NEED it or not.

So,

Do something about it, if you want.

Change, if you want.

Do not blame the place, situation, or other people for what you are.

 

And oh ya..I realized something else too.

I don’t feel obligated to show the beauty of Islam here.

Why is that, huh?

 

I guess, Hujan emas lebih baik dari hujan batu, isn’t it?

One Comment leave one →
  1. November 25, 2010 22:50

    betul sangat dah tu. bukan tempat atau orang keliling yang nak bentuk seseorang tu. semuanya lahir dari hati orang tu sendiri. kalau tak, tak adalah muslim yang pakai tudung kat jepun, then tak adalah muslim yang sanggup free hair di negara sendiri. itu contoh paling senang la rubi bagi. tepuk dada tanya iman, peribahasa melayu baru.

    bagi rubi seniri, rubi lebih teruja nak duduk di negara bukan islam, cuba letak matlamat nak dakwah yg bukan muslim tu dalam diri. bila letak matlamat tinggi sgt, mmg lah ssh nk capai, tapi bila sedar matlamat susah, kita otometik akan usaha lebih. dari situ sikit demi sikit kita berubah. tak dapat nk ubah orang lain, sekurang-kurangnya kita ubah diri seniri. kalau tak berubah pun, at least kita kekalkan apa yg dah ada, maintain org kata.

    alhamdulillah, sampai sekarang rubi masih mengekalkan pemikiran yg sama. insyaAllah, niat dalam hati kita Allah saja yg tahu, so tak apalah org lain tak nampak, tp Allah nampak lebih dari itu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: