Skip to content

sayang kamu!

March 16, 2010

mak sy kata…

….jangan suka2 sangat, nanti takut tiba2 tukar jadi benda sedih pulak…

Begitulah pesan mak setiap kali kami adik beradik bersuka ria terlebih-lebih dalam kereta semasa perjalanan balik kampung..al-maklumlah, kami jarang dpt bawak keluar kereta Mercedes(baca Mazda) kami tu..selalu perap je depan rumah…sampailah cuti panjang2 baru dibawak keluar jauh..pastu, jarang pulak dapat balik kampung belah mak, walaupon hanya 2-3 jam dari Chemor, rumah kami. Kampung belah ayah selalu balik hujung2 minggu, waktu arwah nenek masih hidup..(nenek ialah panggilan datuk lelaki sebenarnya, di kawasan Gopeng perkara ini biasa..) Tambahan pula, hanya 30min dari rumah, jadi tak terasa sangat kibun(perasaan) balik kampung tu..

 

'Mercedes' kami

 

Mak sering mengingatkan kami tentang jangan terlebih suka sangat waktu dalam kereta..hampir setiap kali..Saya selalu fikir, agaknya mak risau kalau2 accident sebab kebarangkalian kemalangan jalanraya memang meningkat waktu musim raya. The numbers have shown it, and she believed it.

And then, one day…semasa saya masih kecil, tapi sudah cukup mampu membezakan baik dan buruk..Saya tak ingat dari mana, tapi rasanya dari area KL menuju ke Perak, ayah memandu dalam keadaan mengantuk. Kami adik beradik di belakang semua pakat2 tidur, dan mak yang tak pernah2 tidur waktu ayah drive sebab mak memang tak percayakan ayah(cause he’s kinda reckless sometimes..), ditakdirkan Allah tertidur juga…and then, suddenly I woke up.

And there I saw, a lorry right in front of us coming really fast. Aku kecut perut.

This is it? Inikah saat2 yg selalu digeruni emakku?

Ayah cepat2 masuk semula ke lorongnya.

“Alhamdulillah..astaghfirullahal adzim…”, dan entah macam2 lagi aku mengucap di dalam hati.

Owh, rupanya ayah cuba memotong…

“Oi!!Anshin shite ru baai ka??!!!”(Oi!!ada ke itu pulak yg ko pikir??!!)

Tetapi, peliknya, emakku masih tertidur lena tanpa menyedari kejadian yg berlaku. Letih agaknya. Aku tidak pernah cerita pada mak kisah ini. Dan aku cukup pasti, ayah tak sedar yg aku sedar kejadian itu. Kecuali jika ayah membaca blog ini. Owh, tidak mungkin itu berlaku.

OK, habis satu cerita.

Another thing happened. Baru bulan 12 yg lepas berlaku.

Aku naik kereta bersama ayah kerana ayah terpaksa hantar abang ke tempat kerjanya dan aku ke pejabat imigresen Ipoh yang terletak di Jelapang.(Ada ke patut? Yang ni pon aku tak pueh ati dgn perancang bandar Ipoh ni.huhu).

OK, back to the story, right after hantar abang ke tempat kerja, lepas puas pusing satu pekan Ipoh yang canggih lagi manggih(baca, yang lama lagi klasik), mencari pengurup wang tapi semua tutup lagi, kami menuju juga ke pejabat imigresen.

Tiba di selekoh nak masuk jalan sehala, ada sebuah kereta kancil di depan kami. Pendek cerita, ditakdirkan Allah, ayah tersodok kereta itu. Sebabnya? These 2 things happened at the same time.

1. The driver in front of us have moved forward, and suddenly stopped abruptly.

2. My father was in a hurry, so he just looked once at the car, and when he saw the car moved forward, he just kept looking at the cars on the main road without looking back at the car in front of us before moving forward.

Story short, luckily, we survived the accident with some scratch on both cars, and RM100. Don’t ask.

The moral of the story….

My father is a driver, he works as a driver delivering stuffs and so on. So, driving has become his professional. And he is confident with his driving, despite my mom’s nagging to slow down and be careful.

And yet, he makes mistakes. Sometimes, reckless ones.

Mak saya pula, seorang suri rumah. Sangat cerewet tentang semua perkara. Even cooking takes 2-3 hours. Kain sembahyang diasingkan dari kain lain semasa menggunakan mesin basuh. She’s a perfectionist in my eyes.

Their differences have brought them so many problems, and yet, they survived being married for 28 years! Alhamdulillah..

Actually, 13th March is their wedding anniversary. But, I totally forgot about it..adoii..anak apalaa aku ni…But in return, I will surprise them with something  insyaAllah..

Happy Anniversary Mak dan Ayah...now and forever, you'll be my love..moga kekal hingga akhirnya...ameen..

p/s: Tiba2 rasa nak balik cepat pulak..aii, mana satu nih?

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: