Skip to content

Lupakah kau pada mereka?

March 19, 2009

This is a forwarded e-mail from a friend about situation in Gaza, and experience of a TV3 reporter who went there and have actually seen the real Gaza.

It’s a reminder for those who’ve forgotten about them because of countries borders, that sometimes make us forget about our own brothers and sisters in Islam…this reminder goes to me too, astaghfirullah..

***

Gaza oh Gaza…. 

Salam, 
Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang sampai mati.
I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi:

Mesir

Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid. 

Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza . Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran…

“Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!” – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza . Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine ….

Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!! 

Memang sekutu kuat Amerika and Israel .

(Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)

Gaza ( Palestine )

Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…Belah Fatah ada kasino!

Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza !

Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). 

Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie.

Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu..

Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim….)

Beautiful country, iklim Mediterranean …boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..

Hamas

Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap “Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi”…like they know they can die anytime..

Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu!

Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel …punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.

Hamas ada 25,000 org..tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!!

Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups. 

Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.

Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT. 

Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..

Israel

Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh.

Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal.

Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan.

Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn…

Rakyat Palestine

Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan.

Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!

Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke…terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de.

Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit!

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit….Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there…Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah.

Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza (agaknya sebab dia ni pun bujang lagi..hehe)…So, inilah yg diceritakan oleh beliau. 

Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha…yg paling dekat…SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel .

So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada..

Wasalam.

***

Also, see this video..

What else can be said about Egypt who’s stepping all over on their brothers and sisters?

What else can we, the brothers and sisters do, here?

Say your prayer, and don’t forget Qunut Nazilah..

13 Comments leave one →
  1. April 5, 2009 16:33

    Salam Sis, Palestin tidak pernah saya lupakan.Saya terfikir mengapa negara – negara Arab lain macam endah tak endah dengan masalah yang menimpa Palestin.Apa yang terdetik di hati hanyalah, nenek moyang mereka dari golongan Jahilliyah, tamak, hidup berpuak – puak, gemar berperang sesama – sendiri.Syukur saya menjadi rakyat Malaysia.Walaupun berbilang kaum, kita masih lagi hidup dengan harmoni.

    p/s – I linked your blog on mine.Easier for me to check on you.

    Later Sis.

  2. ZaliZabrina permalink*
    April 5, 2009 20:36

    thanks for linking me..
    Malaysia ada baik, ada buruknya, but still negara tercinta..tp bila dah duk negara org ni, mmg terasa sgt kekurangan negara sendiri.😦

  3. April 5, 2009 21:39

    Yeah, mmg ada baik dan buruk.Tapi Malaysia masih aman.Ya?I noticed that u are in Japan currently🙂 Sure best🙂

  4. ZaliZabrina permalink*
    April 6, 2009 00:23

    Yup, in Japan alhamdulillah..
    Nice country, people full with etiquette, far from our country..

  5. April 6, 2009 02:00

    Ya…I don’t know much about Japan except the Bushido era.You know that?The samurai thingy?I love watching “The Last Samurai”.Hehe.I’m just a kid I guess.

  6. ZaliZabrina permalink*
    April 6, 2009 18:59

    haha, the last samurai!
    it is a good movie, sy pon suker..
    though I don’t think you’ll find any kind of samurai now..

  7. April 6, 2009 20:09

    Ya.Japanese Government consider being a Samurai as a crime.But most of the triads members(Yakuza) live the way of a Samurai.I do think that there are a few Samurai out there.With different appearances.By different,I mean short hair, western clothing.

  8. ZaliZabrina permalink*
    April 7, 2009 02:47

    Every Yakuza group has a leader and everything he says is absolute.. So, in some ways, there are maybe some Samurai style in them. not really sure though😀 but their clothing is really different from normal people..

  9. April 8, 2009 03:28

    Did they show their violence in public?

  10. ZaliZabrina permalink*
    April 8, 2009 14:45

    Of course. (but only in dramas, in real life I don’t know :-D)

  11. April 9, 2009 02:43

    I adores the Yakuza…in some ways…
    Lol…11 comments on this post, ALONE.
    Amazing.

  12. ZaliZabrina permalink*
    April 9, 2009 23:19

    Not comments on the entry though, hehe
    Gotta stop here😛

  13. April 11, 2009 02:43

    Ya…but I love flaming all my words here.At least that gives u traffics.Hehe😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: