Skip to content

I wanna be NON-ORDINARY!

June 18, 2011

Dear my future self,

How are you today?

Me?? Feeling slightly not so confident with myself..

It has been a year since I’ve started working in Kelantan.

Well, not that I don’t enjoy working here, but, I still feel something’s missing..

I used to have a lot of dreams..they’re quite ordinary, but somehow now, I feel it’s too difficult to do..

Am I feeling too comfortable here? Why is it that I wanna work in Kelantan, anyway??

Hmm..I don’t have all the answers for that, but maybe you do, my future self..

If you are reading this in 2, 3 years to come, and if I’m not doing something that I really wanna do,

PLEASE, PLEASE MAKE YOUR DREAM HAPPENS! ANYTHING!

There’s just got to be something for you, out there!

Go and find it! Don’t be LAZY!

Remember what Oliver Wendel Holmes said,

“Most people go to their graves with their music STILL inside them”

I don’t want that..

I really wanna show the world my MUSIC..

I’m not sure what it is yet, but I’m quite sure that I will find it..

Allah, help me find the way…….

Hujan emas lebih baik dari hujan batu?

October 9, 2010

Setelah berbulan lamanya blog ini dibiarkan bersarang, alhamdulillah akhirnya dapat juga kembali meneruskan cita-cita..

S.I.B.U.K

Perkataan yang sangat canggih, digunakan dalam menggantikan 1000 macam alasan untuk melarikan diri dari sesuatu.

Begitu juga saya, suka menggunakan perkataan ini. In fact, it makes me feel better knowing that everyone who have a career is using it too, so I can also use it without feeling guilty.

But the truth is, I was just lying to myself.

My friend always said,

Semua orang ada 24 jam. Why should we be any different?

 

Hidup bersendiri di tempat orang memang banyak cabaran, walaupun di Kelantan.

Bila di Malaysia, memang mudah nak dapatkan ilmu, tambahan pula di Kelantan ni. Boleh kata tiap-tiap hari boleh dengar ceramah dari surau/masjid berdekatan. Bukan 1, malah ada 2,3 surau di keliling kawasan perumahan. Dekat pula dengan tok guru. Peluang untuk pergi berjumpa/dengar pengisian dia, lebih besar daripada mereka yang berada di Jepun.

But you know what they say,

You’ll never miss the water until it ends.

Kita susah nak hargai apa yang ada di depan mata kita..

Dulu di Jepun, sanggup meredah hutan, menaiki tren berjam-jam semata-mata kerana ingin mendapatkan ilmu, ingin bersama-sama berkongsi keindahan ukhwah Islamiah itu, hingga sanggup pergi ke mana saja waima di hujung Jepun.

Tapi di Malaysia, dengan keadaan dikelilingi peluang yang begitu luas, ternyata masih tidak dapat menarik perhatian saya untuk pergi mencari ilmu yang begitu hampir dengan diri ini.

 

The reason why I came to Kelantan is mostly to restrain myself from the city life because I’m afraid it can give me bad influences. So, as a Japanese Grad, most people would expect me to have a high-income job in KL or something. But, instead I chose the land named “Kota Bharu Bandaraya Islam”.

And yet, I still feel it’s not what I expected.

Kenapa ya?

I guess..dulu di Jepun sukar nak dapatkan peluang untuk mendapatkan ilmu face to face. So, it became a challenge for me to find it elsewhere no matter what. Plus, being in a mostly-atheist-citizen country, I was surrounded by people who doesn’t even believe in religion, makes me feel much more obligated to explain and show them the beauty of Islam.

So, I realized something.

It’s not about where you live.

It’s not about whether you’re a daughter/son of a very well known ‘alim ulama.

It’s not about whether you’re busy or not.

It’s about whether you WANT it or not.

It’s about whether you NEED it or not.

So,

Do something about it, if you want.

Change, if you want.

Do not blame the place, situation, or other people for what you are.

 

And oh ya..I realized something else too.

I don’t feel obligated to show the beauty of Islam here.

Why is that, huh?

 

I guess, Hujan emas lebih baik dari hujan batu, isn’t it?

sayang kamu!

March 16, 2010

mak sy kata…

….jangan suka2 sangat, nanti takut tiba2 tukar jadi benda sedih pulak…

Begitulah pesan mak setiap kali kami adik beradik bersuka ria terlebih-lebih dalam kereta semasa perjalanan balik kampung..al-maklumlah, kami jarang dpt bawak keluar kereta Mercedes(baca Mazda) kami tu..selalu perap je depan rumah…sampailah cuti panjang2 baru dibawak keluar jauh..pastu, jarang pulak dapat balik kampung belah mak, walaupon hanya 2-3 jam dari Chemor, rumah kami. Kampung belah ayah selalu balik hujung2 minggu, waktu arwah nenek masih hidup..(nenek ialah panggilan datuk lelaki sebenarnya, di kawasan Gopeng perkara ini biasa..) Tambahan pula, hanya 30min dari rumah, jadi tak terasa sangat kibun(perasaan) balik kampung tu..

 

'Mercedes' kami

 

Mak sering mengingatkan kami tentang jangan terlebih suka sangat waktu dalam kereta..hampir setiap kali..Saya selalu fikir, agaknya mak risau kalau2 accident sebab kebarangkalian kemalangan jalanraya memang meningkat waktu musim raya. The numbers have shown it, and she believed it.

And then, one day…semasa saya masih kecil, tapi sudah cukup mampu membezakan baik dan buruk..Saya tak ingat dari mana, tapi rasanya dari area KL menuju ke Perak, ayah memandu dalam keadaan mengantuk. Kami adik beradik di belakang semua pakat2 tidur, dan mak yang tak pernah2 tidur waktu ayah drive sebab mak memang tak percayakan ayah(cause he’s kinda reckless sometimes..), ditakdirkan Allah tertidur juga…and then, suddenly I woke up.

And there I saw, a lorry right in front of us coming really fast. Aku kecut perut.

This is it? Inikah saat2 yg selalu digeruni emakku?

Ayah cepat2 masuk semula ke lorongnya.

“Alhamdulillah..astaghfirullahal adzim…”, dan entah macam2 lagi aku mengucap di dalam hati.

Owh, rupanya ayah cuba memotong…

“Oi!!Anshin shite ru baai ka??!!!”(Oi!!ada ke itu pulak yg ko pikir??!!)

Tetapi, peliknya, emakku masih tertidur lena tanpa menyedari kejadian yg berlaku. Letih agaknya. Aku tidak pernah cerita pada mak kisah ini. Dan aku cukup pasti, ayah tak sedar yg aku sedar kejadian itu. Kecuali jika ayah membaca blog ini. Owh, tidak mungkin itu berlaku.

OK, habis satu cerita.

Another thing happened. Baru bulan 12 yg lepas berlaku.

Aku naik kereta bersama ayah kerana ayah terpaksa hantar abang ke tempat kerjanya dan aku ke pejabat imigresen Ipoh yang terletak di Jelapang.(Ada ke patut? Yang ni pon aku tak pueh ati dgn perancang bandar Ipoh ni.huhu).

OK, back to the story, right after hantar abang ke tempat kerja, lepas puas pusing satu pekan Ipoh yang canggih lagi manggih(baca, yang lama lagi klasik), mencari pengurup wang tapi semua tutup lagi, kami menuju juga ke pejabat imigresen.

Tiba di selekoh nak masuk jalan sehala, ada sebuah kereta kancil di depan kami. Pendek cerita, ditakdirkan Allah, ayah tersodok kereta itu. Sebabnya? These 2 things happened at the same time.

1. The driver in front of us have moved forward, and suddenly stopped abruptly.

2. My father was in a hurry, so he just looked once at the car, and when he saw the car moved forward, he just kept looking at the cars on the main road without looking back at the car in front of us before moving forward.

Story short, luckily, we survived the accident with some scratch on both cars, and RM100. Don’t ask.

The moral of the story….

My father is a driver, he works as a driver delivering stuffs and so on. So, driving has become his professional. And he is confident with his driving, despite my mom’s nagging to slow down and be careful.

And yet, he makes mistakes. Sometimes, reckless ones.

Mak saya pula, seorang suri rumah. Sangat cerewet tentang semua perkara. Even cooking takes 2-3 hours. Kain sembahyang diasingkan dari kain lain semasa menggunakan mesin basuh. She’s a perfectionist in my eyes.

Their differences have brought them so many problems, and yet, they survived being married for 28 years! Alhamdulillah..

Actually, 13th March is their wedding anniversary. But, I totally forgot about it..adoii..anak apalaa aku ni…But in return, I will surprise them with something  insyaAllah..

Happy Anniversary Mak dan Ayah...now and forever, you'll be my love..moga kekal hingga akhirnya...ameen..

p/s: Tiba2 rasa nak balik cepat pulak..aii, mana satu nih?

スキー・スノボトリップ

February 4, 2010

今回のスキー・スノボトリップについて詳しく報告するね~

日にち:3月13日
場所:ニューグリンピア津南(もし他に意見がなければこれで確定したいねん あっかんべー

場所についてですが、私が行ったことあるのは上記と妙高杉ノ原スキー場だけで、全然詳しくないです。
妙高に行ったときは初心者じゃないコースで滑ってたから、上から下までコロコロ転んでていい思い出じゃなかったです 笑)

メンバー:(確定 8人 保留 3人)
マレーシア友達 4人
もっちゃん
青春サークルメンバー 3人
保留(就活で行けないかも) 3人

行き方:車(ETC付)
オデッセイ 7人乗り
あゆみカー車(RV)か?(誰か車貸して~わーい(嬉しい顔)) 4人乗り

泊まり:
泊まらない人:4人(マレーシア友達)+まさみつくん
泊まる:あゆみ、ザリナ(泊まり場所を探す:あゆみ)
未定:4人

皆さん、
泊まるかどうかここで返事してねるんるん
時間はたっぷりあるけど、泊まりなら色々予約とかあるから、泊まるかどうかだけ確定したいです~

待ってまーす~

*ここで幹事なんかしてたらって先生にバレたら大変②あせあせ

Kenapa manusia berubah?

January 24, 2010

CHANGE

Selalu saya melihat gambar kawan-kawan lama, rakan seperjuangan..

Yang dulu lain, sekarang sudah lain..

Mengapa manusia berubah ya?

Adakah perubahan fizikal mereka seakan-akan memberi statement bahawa mereka bukan seperti dulu?

Adakah mereka masih kawan saya yang dulu?

Itulah persoalan-persoalan yang sering mengganggu fikiran saya ketika stalking kawan-kawan lama di Muka-Buku, Kawanster, blog, dan sebagainya.

It hurts me so much that people can change so drastically.

Saya tahu, saya tak perfect.

Saya tahu, saya juga banyak dah berubah, banyak dah buat dosa.

Saya tahu, mereka juga tak perfect.

Tapi, kenapa ye?

Kenapa manusia mesti berubah ke arah yang tidak menyenangkan mata memandang ya?

Mungkin hati mereka, sifat mereka masih sama, saya yakin..

Yang menutup aurat tak semestinya baik, yang tidak, tak semestinya tak baik hati.

Tapi  ini bukan soal hati.

Ini soal agama.

Mereka dengan bangga meletakkan Religion: Islam di kolum introduksi di mana-mana sahaja, tapi gambar-gambar mereka tidak langsung menggambarkan sebegitu rupa.

Saya tahu, mesti ramai kawan yang marah saya dengan statement sebegini.

Tak apa. Silalah marah saya.

Banyak kali juga bila nasihat yang diberi, tempelak yang diterima.

Tapi, kawan-kawanku, fikir-fikirkanlah.

MAHU HIDAYAH TAPI TAK MAHU?

Hari-hari, kita doa pada Allah untuk tunjukkan kita jalan yang lurus.

Tak percaya?

1:6 اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ

Ihdinā ṣ-ṣirāṭ al-mustaqīm

[Our Sustainer Lord Ar’Reh’maan] You guide us on the Straight/Even Path leading to destination.

(al-fatihah:6)

Jelas sekali, dalam solat kita seharian, kita minta Allah tunjukkan kita jalan yang lurus.

Tapi, bila ada orang beri nasihat, yang juga sebenarnya merupakan hidayah untuk kita dalam menuju ke JALAN LURUS itu, kita melenting.

Apakah salah penyampai hidayah itu?

THEY REALLY CARE

Saya juga bersuara bagi pihak ustaz-ustaz dan mufti-mufti yang lantang menegur tentang kebejatan sosial di media massa dan sebagainya.

Mereka menegur atas rasa tanggungjawab, atas rasa kasih sayang sesama manusia, dan sesama umat.

Tapi, sering mereka dikatakan, prejudis dan tidak adil terhadap bangsa sendiri.

Sering dipanah dengan kata-kata,

“Jaga tepi kain sendiri ar! Sibuk nak jaga tepi kain orang tu buat apa?!”

You know what?

If people doesn’t care about your well beings, that means, they don’t give a damn about you and your future!

SESAL DAHULU PENDAPATAN…

Kalaulah aku dengar cakap mak aku dulu, kan tak susah hidup aku sekarang…

Have you ever regretted like this?

That’s actually the same situation with these advise-giving people.

They say things we don’t like, because they care!

“Ada perkara yang kamu tidak suka tetapi ia baik bagi kamu dan ada perkara yang kamu suka tetapi ia buruk bagi kamu, dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan kamu tidak mengetahuinya…” (Surah al-Baqarah: ayat 216)

So, people..

If you’re mad at me, please be. I’m not gonna strike back.

But, before that, please think of this sentence.

Terimalah nasihat itu sebelum sampai masa tiada siapa mahu memberi nasihat kepada kita.

Tepuk dada, tanyalah hati.

p/s: Sorry, I tend to mix English and Malay when I’m emotional.😛

Kenapa berblog?

December 14, 2009

Baru-baru ni, saya terfikir..

Kenapa aku tulis blog?

Ada ke orang baca?

Worth it ke aku buang masa menulis kalau takde siapa baca?

Lepas tu, saya baca semula tulisan saya sehingga hari ini. Kebanyakannya merepek, tapi alhamdulillah, ada juga yang mengajak kepada kebaikan.

Betullah niat saya di mula2 penulisan blog ni.

Aku menulis untuk ingatkan diri sendiri tentang apa yang ditulis.

Bila saya baca semula tulisan saya, banyak perkara yang satu masa dulu, amat saya yakini, tapi sekarang sudah tidak begitu yakin kerana sebab-sebab tertentu, tapi itulah sebenarnya yang patut saya yakini. Kadang-kadang, rasa tak percaya bahawa sayalah yang menulis artikel itu.

Melayu mudah lupa.

Satu slogan yang selalu disebut-sebut di kalangan orang Melayu. Hakikatnya, bukan Melayu saja mudah lupa, MANUSIA itu sendiri adalah makhluk yang sering lupa.

Lupa diri.

Lupa asal usul.

Lupa keluarga.

Lupa agama.

Saya juga kekadang lupa yang saya dulu tiada apa-apa. Tapi, disebabkan saya ditakdirkan belajar di sini, banyak perkara yang saya dapat. Kebanyakannya kesenangan. Hingga kekadang saya lupa bersyukur.

Kesenangan itu adalah ujian yang paling sukar diatasi.

Adakah anda juga sudah lupa seperti saya?

Tepuk dada tanya iman.

To bloggers out there, do write your thoughts and share good things with people.

Even if there’s no one reading, the one person that will definitely read your post, is YOU.

So, if you write good things, you’ll be reminded of good things.

Till the next post. InsyaAllah.

Take care.

p/s: Going back to Malaysia from 21st to 29th Dec, unfortunately strictly for research. Pray for my safety and that my research go smoothly.

Jadi jutawan dengan al-Fatihah?

December 4, 2009

Winter Gathering IPIJ 2009

NUR KASIH

Penceramah : Fazrul Ismail

http://www.almuntalaq.com/2009/10/20/saya-ingin-jadi-jutawan-dengan-al-fatihah/

Tarikh : 25hb-28hb Disember (diikuti dengan Perhimpunan Agung IPIJ pada 29hb)

Tempat : National Soni Youth Outdoor Learning Centre, Nara-ken


Apa yang menarik tentang WG 2009?

  • Penceramah yang oriented dalam memahami surah Al-Fatihah, dan bagaimana mengaplikasikan kefahaman itu untuk menjadi manusia berjaya dalam apa bidang sekalipun. Boleh rujuk kuliah beliau di SINI!
  • MasterPIES, program yang dibawa oleh penceramah, mendapat sambutan hebat di US! Apa itu MasterPIES?
  • Bagaimana untuk menjadi jutawan dengan hanya memahami dan mengaplikasikan al-Fatihah dalam kehidupan? Benarkah jutawan non-muslim sebenarnya mengamalkan apa yang ada dalam al-Fatihah untuk berjaya?

  • Mahu jadi trainer atau trainee untuk meningkatkan keyakinan diri di dalam presentation? Di sini peluang anda! Anda juga boleh menjadi seperti Bro Fazrul Ismail!
  • Dan banyak lagi!

Jadi, jangan lepaskan peluang ini!

Ini hanya sebahagian dari kelebihan program ini. Yang lainnya, anda kenalah rasai sendiri di Winter Gathering nanti!
Daftar segera untuk cenderahati istimewa dari pihak kami..apa itu? jeng jeng jeng..

Jangan lupa ajak kawan-kawan juga ya!

JUMPA DI SANA! InsyaAllah..

Unit Promosi dan Urusetia
Winter Gathering IPIJ 2009
Ikatan Persaudaraan Islam Jepun

aktiviti_ipij@yahoo.com

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.